Als je van plan bent om tijdens je vakantie in Sri Lanka rond te rijden in je eigen tuktuk, auto of zelfs een scooter, dan is het van belang om te weten dat je Nederlandse rijbewijs in Sri Lanka niet geldig is. Om je eigen auto of tuktuk te kunnen huren in Sri Lanka heb je allereerst een internationaal rijbewijs of International Drivers Permit nodig. Met dit IDP kun je dan vervolgens gemakkelijk een tijdelijk Sri Lankaans rijbewijs (Sri Lankan Temporary Driving Permit) aanvragen. Zie hieronder hoe je je IDP in 4 gemakkelijke stappen aanvraagt.

Wat moet je doen:

  1. Zorg voor een nieuwe pasfoto
  2. Neem je Nederlandse / Europese Rijbewijs mee
  3. Zoek de dichtstbijzijnde ANWB winkel op, check deze link.
  4. Kosten bedragen €17,95 voor ANWB leden en €18,95 voor niet-leden
Voorbeeld van een IDP.

Let op: dit kan alleen geregeld worden door zelf bij de ANWB langs te gaan; je kunt hem dus niet online/namens iemand anders aanvragen.

Mocht je al op reis zijn en niet in het bezit zijn van een internationaal rijbewijs, kunnen we dit alsnog voor je regelen! Wij regelen dan een (scan van een) International Drivers Permit voor je, waarmee vervolgens een Sri Lankaans rijbewijs kan worden aangevraagd.

Om zelf je eigen Sri Lankaanse rijbewijs te regelen, moet je, eenmaal in Sri Lanka, langs de Automobile Association of Ceylon (AAC). De AAC heeft twee kantoren; één in Colombo en één in Kandy.

Vergeet niet het volgende mee te nemen:

  1. 4400 Sri Lankaanse Rupees (ongeveer €22, maar de koers is onvoorspelbaar!).
  2. Je internationale rijbewijs of International Driver Permit (IDP).
  3. Je paspoort, rijbewijs en een kopie van je visum voor het geval ze ernaar vragen.
  4. Een snufje geduld voor het Sri Lankaanse administratieve systeem; hoewel de AAC Sri Lankaanse rijbewijzen over het algemeen relatief snel in orde maakt, kan het voorkomen (tijdens piekdrukte) dat je even moet wachten voordat je rijbewijs klaar is. Maar maak je geen zorgen; het kantoor is voorzien van airconditioning!


Mocht je hier geen tijd voor hebben, of breng je die kostbare tijd liever door aan een tropisch strand met een kokosnoot in je hand? Geen probleem, wij kunnen je Sri Lankaanse rijbewijs of Internationale Rijbewijs ook voor je regelen! Maak een boeking voor je tuktuk avontuur met ons via onze website, en wij zorgen ervoor dat het nodige papierwerk voor je klaarligt bij aankomst!

Voor meer informatie over het Sri Lankaanse rijbewijs en je Internationaal Rijbewijs voor het rijden in Sri Lanka, check de officiële website van de ANWB hier. En voor meer informatie over de verschillende papieren en welke instantie in Sri Lanka wat regelt, check dit (Engelstalige) artikel! Vergeet niet, in Sri Lanka rijden ze aan de linkerkant van de weg!

Join This Conversation