Book a free itinerary planning session now!

A végső útmutató: Tuk Tuk bérlés Srí Lankán és vezetési tippek

A tuk tuk bérlés Srí Lankán egyre népszerűbb és az egyik legkedveltebb közlekedési eszköz az országban.

Felejthetetlen élményre vágysz? Szívesen felfedeznéd tuk tuk-kal Srí Lankát? Bérelj tuk tuk-ot Srí Lankán és fedezd fel a gyönyörű országot a saját tempódban és legyen részed egy elképesztő kalandban.

Két hetet töltöttünk Srí Lankán a bérelt tuk tuk-unkkal és imádtuk így felfedezni az országot. Elefántok mellett haladtunk el, olyan lenyűgöző vízeséseket és teaültetvényeket látogattunk meg amit tömegközlekedéssel lehetetlen lett volna elérni.

Tehát, ha szeretnél úgy utazni mint egy helyi és felfedezni az ország rejtett gyöngyszemeit és legszebb strandjait bérelj egy tuk tuk-ot Srí Lankán és egy életre szóló élményt fogsz kapni.

Bár a tuk tuk bérlés Srí Lankán lehetetlennek vagy drágának tűnhet a turistáknak, azonban van egy nagyszerű közösségi vállalkozás, a Tuktuk Rental (kölcsönző) cég amely megkönnyíti a bérlési folyamatot és mindenben segítséget nyújt neked.

 

Hol Bérelhetek Tuk Tukot?

Élményeivel Tuk Tuk Bérlés Srí Lankán

A Tuktuk Rental egy közösségi vállalkozás (2016 óta), amely támogatja a helyi tuk tuk tulajdonosokat azzal, hogy háromkerekű járműveiket olyan kalandvágyó utazókkal párosítják, akik önvezető kaland során szeretnék felfedezni Srí Lankát.

Javasoljuk, hogy a Tuktuk Rental céget válaszd, mert megbízhatóak, nincsenek rejtett költségek, és szívesen segítenek mindenben, mint a vonat transzfer megszervezése vagy a helyi jogosítvány beszerzése. Mivel a tuk tuk-okat helyiektől bérlik, hogy extra bevételhez juttassák a sofőröket, így támogathatod őket, ha foglalsz a Tuktuk Rental oldalán.

Két hétre béreltünk egy tuk tuk-ot Srí Lankán és naponta mindössze 22 dollár (8000 Forint) volt.


Miért Éri Meg a Tuk Tuk Bérlés Srí Lankán?

Srí Lankán a legjobb módja a körbejárásnak egy tuk tuk bérlés. Bár a tömegközlekedés olcsó, az utazási idő hosszú és egyes helyeket nem lehet elérni busszal vagy vonattal.

A vonatok és a buszok gyakran késnek vagy túlzsúfoltak, hivatalos menetrend nincs és a buszok többsége pedig nem légkondicionált. Bár pénzt spórolhatsz ha Srí Lankán tömegközlekedést használsz, de a költségek gyorsan összeadódnak ha taxit kell hívnod vagy sofőrt kell bérelned a strandok és vízesések eléréséhez. Szóval takaríts meg időt és hozd ki a legtöbbet az élményedből egy bérelt tuk tuk-kal.

 

A tuk tuk bérlés Srí Lankán biztosítja a szabadságot és a rugalmasságot, hogy saját tempódban fedezd fel az országot és letérj a kitaposott útról. Egy tuk tuk akár 3 személy szállítására is alkalmas, így ideális családok és párok számára.

Tuk tuk bérlést tervezel, de nem akarod kihagyni a híres vonatozást Kandyből Ellába? A Tuktuk Rental vonat transzfer szolgáltatást kínál, ami azt jelenti, hogy a tuk tuk-ot a következő úti célhoz szállítják. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy megtapasztalj egy másik közlekedési módot is Srí Lankán, miközben egy festői vonatozást élvezhetsz a teaültetvényeken keresztül.

 

A vonat transzfer szolgáltatás egyszerűen hozzáadható a foglaláshoz mindössze 49 dollárért (üzemanyagköltség nélkül). Ezáltal támogathatod a helyi tuk tuk sofőröket Nuwara és Ella területén.

Érkezés a Tuk Tuk Kölcsönző Irodába

Miután megérkeztünk a srí lankai repülőtérre vettünk egy SIM kártyát internettel, és egy Uberrel utaztunk a Tuktuk Rental irodájához. A Tuktuk kölcsönző iroda mindössze 4 km-re található a repülőtértől.

Ezután egy barátságos személyzet fogadott minket kávéval és ásványvízzel, elbeszélgettünk az első srí lankai benyomásunkról és megmutatták a különböző színű és típusú tuk tuk-okat. Ezt követően megkaptuk a helyi jogosítványunkat amit a Tuktuk Rental cég már előre elintézett nekünk.

Ezután több turistával együtt oktattak minket a tuk tuk bérlésről és a vezetésről Srí Lankán. Az oktatás végén megbeszéltük a felmerülő kérdéseket. Utána az oktatónk mindenkit megkérdezett, hogy meddig maradnak az országban, melyik városokba szeretnének ellátogatni, illetve mit akarnak látni a srí lankai utazás során. Raveen nagyszerű tippeket és tanácsokat adott mindenkinek és megmutatta az alulértékelt látnivalókat a térképen.

 

Majd egy másik oktató megmutatta nekünk a tuk tuk-unkat. Megnéztük a féket, a gumikat, a lámpákat, hogy működnek-e, majd az alapfelszereltséget ellenőriztük, mint a pótkerék, kis kuplung kábel stb. Ezután kaptunk egy átfogó 1 órás vezetési leckét egy szakképzett tuk tuk sofőrtől, ahol lehetőségünk volt vezetni a tuk tuk-ot és megtanulhattuk az elindulást, a megállást, a fékezést és tolatást. Majd végre elkezdhettük a saját tuk tuk kalandunkat Srí Lankán.

Tuk Tuk Bérlés Srí Lankán: Saját Tapasztalataink

Utazz úgy mint egy helyi! Ha tuk tuk-kal utazol bárhol megállhatsz és élvezheted a gyönyörű tájat, találkozhatsz barátságos helyiekkel és láthatod a vadon élő állatokat. A srí lankai emberek nagyon barátságosak és szívesen készítenek fotókat a turistákkal.

Csak az első két napon volt megterhelő a tuk tuk vezetése számunkra, mivel egy háromkerekű jármű teljesen más, mint egy autó vagy egy motor. De mivel sok hasonlósága van, ezért kis gyakorlással könnyű megtanulni vezetni. Ne felejtsd el, hogy Srí Lankán az út bal oldalán kell vezetni és a tuk tuk sebességkorlátozása 40 km/h!

Béreljen tuk tuk-ot Ella

Az utak jók és jól karbantartottak az országban, de nem javasoljuk, hogy éjszaka vezess! A Google Maps és a Waze a legjobb navigációs alkalmazások Srí Lankán. A látogatásunkkor sokszor eset az eső, ilyenkor vezess óvatosan és használd a tuk tuk esővédő huzatait. Srí Lankán sok türelmetlen sofőrrel, agresszív buszvezetővel találkoztunk és vadon élő állatok is voltak az utakon. Tehát óvatosan vezess és tartsd be a sebességkorlátozásokat és a szabályokat! A tuk tuk-kal való közlekedés egyetlen hátránya (ez tömegközlekedéssel sem jobb), hogy a városokon belül a forgalom kaotikus gyakori forgalmi dugókkal, különösen hétvégente vagy ünnepnapokon. Ezért ne becsüld alá a távolságokat és szánj több időt az utazásra! Egy tuk tuk-kal gyakorlatilag bárhol parkolhatsz Srí Lankán, de a lopások elkerülése és a biztonságos parkolás érdekében mindig maradj a helyi árusok vagy éttermek közelében. Vásárolj kókuszdiót vagy gyümölcsöt a helyi árusoktól és kérd meg őket, hogy tartsák szemmel a tuk tuk-odat. Mivel a majmok bemehetnek a tuk tuk-ba soha ne hagyj ételt vagy értékeket a járműben!

Összefoglaló Véleményünk

Fantasztikus élmény volt amikor elefántok mellett vezettünk a Yala Nemzeti Park felé. Felfedeztük Srí Lanka legjobb strandjait, lenyűgöző vízesések mellett haladtunk el és gyönyörű teaültetvényeket látogattunk meg Nuwara Eliya környékén, amelyeket tömegközlekedéssel nem lehetett volna elérni.

Imádtuk az izgalmas kalandunkat Srí Lankán mivel bárhová mehettünk ahová csak akartunk. A két hetes srí lankai utazásunk során bejártuk Sigiriyát, Kandyt, Nuwara Eliyát, Ellát, Unawatunát és Yalát.

Srí Lankában 1 liter benzin csupán 365 LKR-be kerül, ami körülbelül 400 Forint.

A tuk tuk bérlés Srí Lankán egyszerű és biztonságos volt a számunkra. A Tuktuk Rental céggel folyamatosan kapcsolatban tudtunk maradni, így ha bármi problémánk vagy kérdésünk volt útközben azonnal válaszoltak nekünk. A tuk tuk visszaadása is egy nagyon gyors folyamat volt, a letétet is néhány munkanapon belül visszakaptuk. Sőt a kedves személyzet a tuk tuk visszaadásakor elvitt minket a repülőtérre.

 

A blog posztot készítette Dittus és Máté a  hungariandreamers-től.

Add Comment

Ready to plan your adventure?

Plan your ultimate Adventure with the
FREE TUKTUK RENTAL APP!